Jste zde

Domů » Zell am See

Zell am See - od historie až do současnosti

Zell am See - okolí
Autor: Dog Company

Území dnešního Zell am See bylo patrně osídleno již v dobách starého Říma. Kolem roku 740 založili mniši salcburského arcibiskupa Johannese obec s názvem Cella in Bisonzio. Zell am See patřilo k nejstarším bavorským osadám v údolí Pinzgau. Leželo uprostřed důležité stezky (dnešní Grosslocknerská cesta), a proto se rychle rozvíjelo. Již v roce 1357 bylo místo povýšeno na trh. Jeho obyvatelé dodávali do jižních krajů sůl a z Friaulska dováželi víno. Důležitý mezník v novější historii představovalo otevření Giseliny dráhy 3. července 1875, díky které se začal rozvíjet cestovní ruch – byly otevřeny první větší hotely. 24. ledna 1928 bylo místo konečně povýšeno na město a současně byla otevřena lanovka na Schmittenhöhe s pravidelným provozem. Vývoj města pozitivně ovlivnila také stavba Grossglocknerské silnice. V roce 1950 v letovisku přenocovalo zhruba 180 000 turistů za rok, ale dnes se toto číslo pohybuje kolem milionu.

Historické městečko Zell am See zve se svojí pěší zónou k procházkám. Útulné hospůdky a restaurace pro vás připravují opravdové kulinářské speciality.
Možnosti rekreačních aktivit i nabídka ubytování jsou velmi pestré. Penziony, apartmány a hotely nabízejí jednoduše zařízené, ale útulné pokoje i ubytování nejvyšší třídy.

"Vysoké a nízké" umění – hlasité a tiché tóny: letní koncerty, výstavy, ohňostroje, jezerní slavnosti, hudební festivaly, horské slavnosti, galerie na sjezdovce, závody psích spřežení, lední hokej. Každý si zde vybere zážitek podle své chuti.

Geografie: 

Zell am See na FB