Jste zde

Domů » Kaprun

Kaprun - historie a současnost

Kaprun - historie a současnost

Jméno obce Kaprun ve své původní formě "Chataprunnin in Pisoncia" bylo poprvé zmíněno v listině z 9. února roku 931. Kaprun byl dříve selská vesnice, kde hrál hlavní roli chov dobytka. Na přelomu 19. a 20. století se stal známým jako "vesnice horských vůdců". Zkušení horští průvodci měli svá stanoviště v Kaprunu, u Kesselfalle, u přehrad Wasserfallboden a Mooserboden.

Vesnice zažila obrovský rozmach během stavby a i po dokončení tauernské elektrárny (1955). Ještě dnes jsou stavidla elektrárenské skupiny Glockner-Kaprun atrakcí pro turisty z celého světa.

Kaprun se dnes rozvinul v jednu z nejlepších turistických destinací nejen v Rakousku, ale i v celé Evropě a přitom si zachoval soulad s přírodou a s regionálními tradicemi. Hosté z více než sedmdesáti zemí světa zde každoročně oceňují neuvěřitelnou nabídku více než čtyřiceti druhů sportů, které si zde mohou vyzkoušet.
Kaprunské lanovky vyvážejí lyžaře i milovníky slunce, hor a turistiky na vrcholek Kitzsteinhorn již od roku 1965. Ve své době byly považovány za revoluční a mistrovské technické dílo.

Ale pestrá je i nabídka restaurací a ubytování: 5 000 lůžek všech kategorií. Atraktivitu Kaprunu zvyšuje také mnoho pořádaných mezinárodních kulturních a sportovních akcí – například mistrovství světa horských kol UCI v roce 2002.

Díky intenzivní spolupráci s horským městečkem Zell am See je nabídka v oblasti Europa-Sportregion naprosto perfektní.

Geografie: 

Zell am See na FB