Jste zde

Domů » Léto

Horská kola

Hora Imbachhorn v Rakousku

Rakouská spolková země Salcbursko si již dávno udělalo jméno jako "ráj pro kola".

Opravdu ojedinělé výzvy ve spojení s mohutnými horským obry, které se tu tyčí do nadmořské výšky 3.000 m, s impozantními horskými údolími, divokými a romantickými soutěskami, svěžími vodopády a s perfektně postavenými a udržovanými stezkami pro horská kola, jsou fascinující záležitostí jak pro začátečníky, tak pro již zkušené bikery.

Samozřejmostí jsou zdejší grandiózní výhledy od trávově zeleného Imbachhornu nahoru na ledovec Kitzsteinhorn, přes jezero Klammsee, k nádhernému Kaprunu a nakonec až ke křišťálově čistému jezeru Zeller See.

Horní stanice lanovky na Maiskogelu je ideálním výchozím bodem pro bikerské speciality downhills a uphills. Vaše horské kolo nám ochotně přepraví až nahoru lanovkou Maiskogelbahn, platí se za něj cca 2 eura za 1 jízdu.

Freeride tip pro začátečníky

Bikeři s malými zkušenostmi mohou oficiálně využívat do nedávné doby jakýsi tajný tip - Bachlerweg. Start je v nadmořské výšce 1.450 m u Maiskogelu, vyrazíte po Astenwegu (štěrková cesta) a úspěšně zvládnete první čtyři vracečky.

Následuje "naturtrail", přírodní trasa pro horská kola, na níž dozajista pookřeje srdce každého bikera. Po cestě budete muset překonávat i četné přejezdy přes vodu, což již určitě vyžaduje trochu zručnosti a soustředění.

Zkušení freerideři tady mohou jet opravdu velmi rychle, ale trať je vybudována především pro začátečníky, a tak si tady můžete vysloveně užívat. Tahle dechberoucí stezka končí u Schneckenreithu. Pak následuje již jen poklidný dojezd a v okolí jezera Klammsee si oddychnete u jeho smaragdově zeleně zabarvené vody a vrátíte se do výchozího bodu (na parkoviště Maiskogelbahn).

Freeride tip pro zkušené bikery

Perfektní ovládání horského kola je podmínkou účasti na trase "Jetzbachsteig". Start téhle trasy je v nadmořské výšce 1.545 m. První část trasy navazuje na štěrkovou cestu (Astenweg), ale po projetí první vracečky musíte odbočit na naturtrail.

Odtud pak vede trasa prudce z kopce přes lesy a louky, kde je plno kořenů a kamenů. Po ujetí asi 1,1 km si můžete dopřát malou zastávku a vychutnávat si tu doslova plnými doušky krásu místní přírody.

Pak už pojedete po pohodlnější a široké cestě s názvem Karrenweg až do Schneckenreitu. Z hlediska techniky a kondice nevyžaduje tato stezka pro horská kola žádné obzvláštní umění. Uvolněně a volným stylem sjedete až dolů k jezeru Klammsee a odtud se vrátíte opět na místo startu.

Kodex chování bikerů

• Jezděte pouze na vyznačených stezkách!

• Buďte ohleduplní a dávejte přednost v jízdě!

• Buďte ohleduplní k turistům a ke zvířatům!

• Nenechávejte po sobě žádné stopy!

• Očekávejte i to neočekávané!

• Jezděte vždy na "jistotu": Zkontrolujte si předem své vybavení, odhadněte správně své schopnosti, informujte se o oblasti, kde budete jezdit a nikdy nezapomínejte na svou bezpečnost. Vždy je třeba užívat ochranou přílbu a ukončit tůru na horském kole před setměním.

Místo

Horní stanice lanovky Maiskogelbahn 47° 15' 28.8792" N, 12° 43' 24.3624" E
Location

Zell am See na FB