Jste zde

Domů » Zell am See

Historie a památky Zell am See

pohled na město Zell am See

Obec Zell am See leží ve stejnojmenném okrese ve spolkové zemi Salcbursko, po městě Saalfelden je druhým největším městem v oblasti Pinzgau. Městská obec s přibližně 10 000 obyvateli leží ve výšce 750 metrů nad mořem a má velmi dlouhou historii, jejíž kořeny sahají až do doby bronzové. Dnes je vyhlášeným místem cestovního ruchu a důležitým dopravním uzlem tohoto regionu.

Primitivní tavící pece, pocházející z mladší doby kamenné, byly nalezeny ve výšce kolem 1 100 metrů nad mořem. Nalezené nádoby z období 30 - 160 n.l. zase připouštějí obchodnickou stezku a končí osídlením z doby Římanů. Ve středověku založili mniši z nařízení salcburského arcibiskupa Johannese místo s názvem "Cella in Bsonzio", které bylo porvé zmíněno v roce 742.

V roce 1357 bylo povýšeno Zell am See na trh. V roce 1516 se obyvatelé obce skrývali v průběhu rolnické války před vojsky švábského spolku. Rebelující sedláci pinzgauerského rolnictva prohráli rozhodující bitvu, sami zellerští se na této rolnické válce však nepodíleli. V době protireformace začalo v roce 1731 vykazování a pronásledování protestantů v Pinzgau.

V 19. století bojovali pinzgauerští proti vpádu napoleonského vojska, zellerská ochrana měla být při ochraně země nejstatečnějším vojskem. Své definitivní jméno Zell am See získalo v roce 1810. V době národního socialismu bylo přejmenováno obecní náměstí na Náměstí Adolfa Hitlera. Obec Pinzgau totiž byla považována již před připojením k hitlerovskému Německu jako ukázkový kraj "německé kultury". Kolem konce druhé světové války se stala obec jednou z posledních bašt národních socialistů.

Městský farní kostel zasvěcený svatému Hippolytovi zobrazuje nejstarší stavební prvky obce Pinzgau. Veškeré zařízení je romantické, kostel je trojlodní a má gotickou žebrovitou klenbu. Za zhlédnutí v tomto kostele stojí určitě galerie se svým skvostným zábradlím, která stojí na čtyřech různě zpracovaných sloupech z mramoru. Mezi těmito sloupy je napnutá jemně síťovaná klenba.

Rovněž velmi pozoruhodné je městské muzeum ve věži Kastnerturm. Tato věž byla pojmenována už asi před 1 000 lety a nachází se v centru města. V této věži je dnes umístěno místní muzeum. První zmínka o ní pochází z roku 926, věž má silné zdi a kdysi měla svůj význam jako věž rychtáře a věž úniku.

Místo

Zell am See 47° 19' 23.106" N, 12° 47' 48.5304" E
Location

Zell am See na FB