Jste zde

Domů » Léto » Ostatní letní sporty

Grossglockner

Grossglockner v Rakousku

Vrchol Grossglockner leží v okrese Spittal an der Drau, v hraniční oblasti mezi okresy Korutany a Východní Tyrolsko. S výškou 3 798 metrů představuje nejvyšší horu celého Rakouska. Patří k horské skupině Glockner (Glocknergruppe), která probíhá podél hlavního hřebene pohoří Vysoké Taury.

Kromě toho se může hora s předělem horského hřebenu nazvaným Obere Glocknerscharte, který od sebe dělí vrcholy Kleinglockner a Grossglockner, domáhat také ještě titulu nejvýše položeného předělu horského hřebene Rakouska. Tato od roku 1918 nejvyšší hora, jejímž předchůdcem byla 3 905 metrů vysoká hora Ortler v italské autonomní provincii Bolzano, je od toho samého roku také ve vlastnictví Rakouské alpské asociace.

Po několika neúspěšných pokusech se v roce 1800 podařil expedici složené ze 62 mužů první výstup na tento vrchol. Od horské chaty Salmhütte, která byla postavena výhradně pro tuto akci a která leží ve výšce 2 750 metrů nad mořem, se nakonec vydali neohrožení bratři Martin a Sepp Klotzovi, dva další tesaři, stejně tak jako döllacherský (Döllach - obec ležící poblíž hory) farář Horasch na riskantní cestu ve směru na vrchol. Jejich odvaha byla odměněna, 28. července roku 1800 dobyli tuto nejvyšší rakouskou horu a zajistili si tím zapsání do učebnic dějepisu.

Velkou slávu získal vrchol také díky svým ohromným ledovcům. Ledovec Glocknerpasterze představuje největší výskyt ledovců v celých východních Alpách. Hora ve tvaru pyramidy je zpřístupněna vysokohorskou silnicí až do výšky 2 572 metrů nad mořem. Tato silnice, probíhající mezi obcemi Heiligenblut a Fusch, byla vystavěna v časovém období pěti let mezi roky 1930 a 1935. Obzvláště pro cykloturisty představuje silnice zvláštní výzvu, kterou každoročně následují mnozí příznivci cyklistiky.

Například jedna z akcí rakouské rozhlasové stanice Ö3, které se zúčastnilo několik tisíc cyklistů, dokázala, jakou hodnotu má Grossglockner pro cyklisty. I každoročně se konající cyklistická okružní jízda po celém Rakousku vzdává hold nejvyššímu vrcholu a zahrnuje ho do své náročné trasy.

Místo

Grossglockner 47° 4' 31.2204" N, 12° 41' 43.9008" E
Location

Zell am See na FB