Jste zde

Domů » Kaprun

Propasti a canyoning

Část soutěsky Sigmund-Thun-Klamm

Milujete dobrodružství? V oblasti Zell am See - Kaprun se můžete nejen procházet na dřevěných prknech nad propastí, ale také objevovat její dech beroucí krásu.

Teprve v roce 1992 byla znovu otevřena v celé své kráse soutěska Sigmund-Thun-Klamm, která je pojmenovaná podle bývalého guvernéra Salcburska, Sigmunda von Thun-Hohensteina.

V roce 1938 byla totiž propast opuštěna a stezka uzavřena, když se v údolí do popředí dostalo využití vodní síly a byla postavena hydroelektrárna. Regionální iniciativa se ale zapřičinila o to, aby byla propast svým návštěvníkům opět přístupná.

Přibližně v období před 14000 lety, tedy koncem doby ledové, pokryl celé údolí Kaprunu ledovec, který si pomalu "prokousával" cestu přes skalní břidlice Maiskogelu a Bürgkogelu. Tající ledovec zanechal malé údolíčko, přes které proudila kaprunská říčka Ache. Tento tok vyhloubil až 32 metrů hlubokou a 320 metrů dlouhou soutěsku a zanechal za sebou výmoly a "hrnce" vytvořené vírem.

V roce 1890 pak začal Nikolaus Gassner vytvářet cestu z Zell am See do Mooserbodenu, vedoucí přes tuto roklinu. O tři roky později postavil Gassner 340 metrů dlouhou dřevěnou stezku a tak konečně turistům zpřístupnil toto území formované burácející vodou. Ve skalních stěnách rokliny jsou ještě dnes vidět tesané značky práce jeho dřevorubců.

V roce 1954 byla vybudována lanovka Maiskogelbahn, vedoucí přes propast. Nástupní stanici najdete nedaleko soutěsky, ve výšce 835 m.n.m.. Její délka je asi 1,5 kilometru a končí ve výšce 1.545 m.n.m.. V létě se za vstup do soutěsky vybírá "mýtné", které je použité na její údržbu.

Překonávat propasti s fyzickým nasazením, to je motiv pro některé fanoušky canyoningu. Rokle a vodopády se mění ve skluzavky, skalní nádrže ve whirlpooly a výčnělky jsou skokanskými prkny. Canyoning je náročný a zároveň fascinující sport. Při putování divokou vodou, plavání, lezení a ručkování po laně přímo přes roklinu vydáte z těla maximum. To vše můžete překonat v oblasti Kaprun - Zell am See!

Bez horolezeckého vybavení, neoprenového obleku a helmy se ale nemůžete na toto dobrodružství vydat. Zkušení průvodci vás provedou jedinečnými propastmi. Uprostřed mohutného skalního světa uvidíte tento svět z úplně neznámé, nové perspektivy. Nebudou se tady nudit ani profesionálové a ambiciózní začátečníci.

Kromě sportovních podnětů jde především o zážitek z přírody. Při canyoningu si vytvoříte týmového ducha a budete vyškoleni vzájemné důvěře. Kompletní vybavení zajišťuje pořadatel těchto akcí. Pro rodiny s dětmi jsou k dispozici speciální trasy, které zvládnou snadno i děti.

Geografie: 

Místo

Sigmund-Thun-Klamm 47° 15' 29.0016" N, 12° 44' 13.9992" E
Location

Zell am See na FB