Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Kaprun a zajímavosti

Největší hrad v Pinzgau, hrad Kaprun
Autor: xlibber

Vedle lanové dráhy na vrchol Kitzsteinhorn má obec Kaprun také ještě další zajímavé turistické cíle. Nejen pro milovníky techniky by mohly být zajímavé obě přehradní nádrže ve vysokých horách, které se nacházejí vysoko nad obcí. Kolem dokola obou jezer bylo vytvořeno v bažinaté půdě návštěvnické centrum se zážitkovým světem "Proud a led", a vedle toho je zde ještě stálá výstava o místních mýtech, o stavbě elektrárny a druhý zážitkový svět na téma "Svět ledovců".

Největším, znovu obnoveným, hradem celé oblasti Pinzgau je hrad Kaprun. Hrad mohl vzniknout již ve 12. století, přičemž mezitím nebyly k dispozici žádné záznamy. Odborníci pro toto datum vycházejí z toho, že východní věž je postavena v romantickém stylu.

Jak hradní spolek, tak i zdejší kulturní spolek nyní rozmýšlejí nad kulturním, historickým a uměleckým významem, který hrad v dřívějších dobách zastával. Tak se zde jednou za rok pořádá velká hradní slavnost a kromě toho se zde ještě po celý rok konají různé akce.

Kousek mimo centrum obce se nachází soutěska Siegmunda Thuna, která vznikla pravděpodobně před více než 14 000 lety a dnes je říčním korytem říčky Kapruner Ache. Tato řeka se dostala skrz ledovcem "předupravenou" horninu na mnohých místech až do hloubky 30 metrů a vytvořila jedinečnou krajinu.

Na konci 19. století byla soutěska otevřena přidáním dřevěných schůdků a byla zpřístupněna pro veřejnost. Pojmenována je podle tehdejšího salcburského starosty Siegmunda, hraběte z Thun, který, stejně tak jako mnozí návštěvníci dnes, byl naprosto nadšen z přírodní krásy této soutěsky.

Asi 50 kilometrů od obce je vzdálená další přírodní krása, která je známá až za hranicemi Rakouska, a to Krimmlské vodopády (Krimmler Wasserfälle). Ty byly roku 1961 zařazeny do ochrany přírody a o několik let později získaly i evropskou známku pro chráněnou oblast. V neposlední řadě se vodopády počítají díky impozantní výšce až 140 metrů k nejpůsobivějším v celé Evropě a jsou zpestřením v Národním parku Vysoké Taury.

Místo

Hrad Kaprun 47° 16' 27.6672" N, 12° 46' 17.454" E
Location

Zell am See na FB