Jste zde

Domů » Zell am See

Zellské jezero

Rakouské jezero Zeller See
Autor: Phil McIver

Zellské jezero (německy Zeller See), které bylo pojmenováno podle přilehlého lázeňského městečka Zell am See, leží ve stejnojmenném okrese v rakouské spolkové zemi Salcbursko.

Jezero zabírá celkovou plochu přes 4 km2 při maximální hloubce 68 metrů, leží v nadmořské výšce 757 metrů a je lemováno horami, což zaručuje jedinečné panorama.

Vzniklo na konci poslední doby ledové, asi před 10 až 16 tisíci roky, díky pohybům ledových mas severní části hor Glocknergruppe. Dnešní plocha jezera je zbytkem původního vodní plochy, která původně dosahovala na severu až do Saalfeldenu, a zčásti také zaplňovala údolí Salzach.

Obzvláště známé je Zeller See pro svou ohromnou rozmanitost rybích druhů. Především síhové, cejni velcí, plotice obecné, candáti obecní a ostnoploutví jsou velmi častí ve vodách tohoto jezera a jsou zodpovědní za to, že se zde rybaření těší stále větší oblibě. Malebné jezero je také vyhledávané i v rámci krátkých výletů.

Na jezeře se ale provozuje nejen sportovní chytání, nabídka sportovních aktivit zahrnuje širokou škálu dalších možností. V neposlední řadě zvou k pěším procházkám okolní vrcholky Kitzsteinhorn a Schmittenhöhe, a tak dělají z jezera pravý turistický ráj.

I dále od hor existuje ale všelicos k objevování. Obzvláště oblíbené jsou alpské vyhlídkové okružní lety nad jezerem, kde se turistům nabízí neuvěřitelné panorama. Nejenom ve vzduchu, ale také ve vodách jezera Zeller See je co objevovat. Každý sám si musí rozhodnout, zda objeví zdejší krásy na prkně při surfování, na plachetnici, nebo na kajaku či kánoi.

Vedle již zmiňovaných možností je zde pro milovníky velkých rychlostí i nabídka naučit se jezdit na vodních lyžích. Kdo nechce objevovat jezero na provaze, tažen za nějakou lodí, může se vydat na palubu výletní lodi a zažít tak příjemnou projížďku. Pro všechny, kteří hledají adrenalinové nakopnutí, se nabízí v blízkosti jezera také sjíždění divoké vody.

Milovníci vzdušných výšek se mohou odlepit s padákovým kluzákem při paraglidingu, s pilotem větroně nebo s padákem. Komu se zdá zkušenost ve vzduchu příliš extrémní, pro toho existuje také možnost lézt ve výškách v nedaleko položeném lanovém centru vysoko nad bezpečnou zemí.

A kdo se necítí dobře ani nad zemí, může v okolí jezera vyzkoušet sestup až 1 600 metrů pod zemský povrch, mezi tisíce let starými skalami.

Hotely, penziony nebo apartmány ještě doplňují prázdninový ráj u Zellského jezera. Dokonce i kempování u jezera se stává stále populárnější. Nejenom noví hosté, ale také stále více dlouholetých návštěvníků vyhledává život ve volné přírodě a tak se rozhodují právě pro kempování.

Geografie: 

Místo

Jezero Zeller See 47° 19' 29.5392" N, 12° 48' 3.438" E
Location

Zell am See na FB