Jste zde

Domů » Zima » Ostatní zimní sporty

Létání nad horami, 2. část

Paraglidista nad městem Zell am See

Jestliže si budete chtít skočit padákem z letadla, budete potřebovat notnou dávku odvahy. Ve střediscích Zell am See a Kaprun vás při skoku doprovodí zkušení parašutisté, kteří vám na místě rádi pomohou radou i činem. Pokud si pořád nejste jistí, skočte třeba v tandemu a užijte si nádherný výhled na místní hory.

Tandemový seskok je ideální možnost, abyste si na volný pád zvykli. S profesionálem budete spojeni pásem, jinak nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. Stačí pohodlné oblečení a sportovní obuv. Měli byste se ovšem na letišti předem ohlásit. Stačí týden před termínem, kdy si chcete seskok vyzkoušet.

Před seskokem se nejprve dozvíte teoretické informace o technice skoku a přistání. Potom vás letadlo dopraví do výšky 4000 metrů. Jakmile vystoupíte, budete se 50 sekund řítit nekontrolovaně dolů a adrenalin zaplaví vaše tělo. Asi 1 km nad zemí se prudce zatáhne za šňůrku, čímž se otevře padák a vy se pak klidně snesete až dolů do údolí.

Pod nohama nic než stovky metrů propastného prázdna, nad hlavou dlouhý padák a vy uprostřed "Mekky" leteckých sportů. To je paragliding v Zell am See a Kaprunu. Začít můžete třeba hned po kontrole, a jsou-li sedátko, karabina, helma a pás bez závad, nestojí výletu po obloze již nic v cestě. Rozlehlé pastviny na horských svazích vám umožní rozletět se do všech koutů nebe.

Při nerušeném letu poznáte neuvěřitelně krásnou krajinu Salcburska z nového úhlu pohledu. Modrá jezera a mohutné skály můžete obdivovat stejným pohledem jako ptáci. Klíčem k samostatné cestě po obloze je ovšem vlastní licence. Pokud úspěšně absolvujete šestidenní kurz, můžete už létat sami. Pokud si nejste jistí, profesionálové vám se vším pomohou. Tandemové lety a kurzy nabízejí různé místní společnosti. Strach zde ale opravdu není na místě, dolů se dostanete lehce, a než se nadějete, budete mít pevnou zem opět pod nohama.

Místo

Letiště v Zell am See 47° 17' 31.9596" N, 12° 47' 17.9016" E
Location

Zell am See na FB