Jste zde

Domů » Zima » Ostatní zimní sporty

Létání nad horami, 1. část

Pohled na Zell am See z paluby vyhlídkového letadla

Chcete zažít pocit neomezené svobody? Letecký sport v lyžařské oblasti Zell am See ‒ Kaprun je i pro zkušené letce neuvěřitelným zážitkem. Adrenalin si můžete zvýšit třeba při seskoku padákem nebo létáním na rogalu.

Letecké sporty obvykle začínají na vysokých svazích okolních hor. Létat můžete například vysoko nad údolím Pinzgau. Za nervozitu ale budete odměněni překrásným výhledem na malebný horský svět a národní park Vysoké Taury. Pokud neradi chodíte pěšky, zalíbí se vám třeba okružní let motorovým letadlem nebo větroněm. Zážitky nad vrcholky regionu začínají už na letišti v Zell am See.

Pokud si chcete pilotování vyzkoušet sami, můžete se obrátit na školu létání. Po úspěšném absolvování tréninku dostanete licenci pro létání v Německu a Rakousku. Letu nad vrcholky Kitzsteinhorn, Grossglockner a Schmittenhöhe pak nestojí již nic v cestě. Již vyškolení piloti mohou na letišti v Zell am See počkat jen nasednout do "svého" letadla a vzlétnout.

Letecký sport v Zell am See a Kaprunu začal překvapivě na ledu. Ještě před 85 lety sloužila zamrzlá hladina jezera jako startovací a přistávací plošina. Později bylo vybudováno letiště na místních plošinách, které byly porostlé mechem. Výlet do oblak už tedy nebyl závislý na počasí, ale přesto musely být pro let dobré podmínky. Tehdy zde totiž létaly především větroně.

Létání se ale stále vyvíjelo a z provizorní pronajaté louky se nakonec vyklubalo místní letiště. Odtud vyletíte větroněm na vyhlídkový let nebo vám krásu přírody ukáže pilot motorového letadla. Pokud máte dost odvahy, vystoupíte již před přistáním a na padáku se snesete klidně k zemi.

Místo

Letiště Zell am See 47° 17' 31.9596" N, 12° 47' 17.9016" E
Location

Zell am See na FB