Jste zde

Domů » Piesendorf

Historie a zajímavosti Piesendorfu

Piesendorf

Piesendorf, obec v okrese Zell am See, leží v rakouské spolkové zemi Salcbursko. Na celkové ploše 51 km2 čítá tato obec kolem 3800 obyvatel a leží ve výšce 785 metrů nad mořem. K obci patří místní části Aufhausen, Hummersdorf, samotný Piesendorf a Walchen.

Dnešní Piesendorf se může ohlédnout za velmi dlouhou a na tradice bohatou historií. Kolem dokola takzvaného Nagelköpfu byla postavena první lidská obydlí už přibližně 1500 let před naším letopočtem. Poprvé ale byla obec písemně zmíněna až ve 12. století, v roce 1147 pod označením Puessendorf.

Původní název této obce se odvozuje od románského kněze Boso. Velkou a významnou roli v době prvního pojmenování hrál jakýsi Friedrich von Walchen, který byl také arcibiskupem v Salzburgu. V roce 1160 byl postaven první Walchenův hrad a v roce 1850 se stalo místo samostatnou obcí, která v této době čítala již přes 1300 obyvatel.

Nanejvýš pozoruhodné jsou v obci oba kostely, farní kostel svatého Laurentia a filiální kostel svatého Leonarda. Vedle toho můžete navíc v kapli svatého Michala obdivovat ohromné umělecko-historické kresby na stěnách z roku 142, které byly objeveny při restaurátorských pracích. Tyto fresky mají nedocenitelnou hodnotu a jsou zarámovány ozdobnými rámy.

Vedle toho zde existuje ještě značné množství budov a výstav, které určitě také stojí za vidění. Jmenujme alespoň stálou výstavu „Čínské město“, výstavu „Zručnost se dřevem v oblasti řeky Salzach“, výstavu „Archiv nářečí kulturního spolku Tauriska“ a výstavu minerálů.

Místo

Piesendorf 47° 17' 31.4628" N, 12° 43' 0.3684" E
Location

Zell am See na FB