Jste zde

Domů » Fusch

Fusch - historie a památky

Okolní krajina města Fusch

Obec Fusch an der Glocknerstrasse je turistickým městečkem v okrese Zell am See. Leží mezi údolím Raurisertal a Kaprunským údolím v údolí Fuschertal, v salcburgské oblasti Pinzgau, v nadmořské výšce 811 metrů. Nejvýraznější vyvýšeninou v obci je hora Grosse Wiessbachhorn, která je vysoká 3 564 metrů. Obec také patří k národnímu parku Vysoké Taury.

Obec měla význam již ve 2. tisíciletí před naším letopočtem, jako důležitý alpský přechod. Nálezy dokládají, že už v této době byly Taury překročeny. Tzv. "Římská cesta" ovšem není jako silnice z období římského prokazatelná. Ve středověku byla tato cesta přes Taury důležitým obchodním spojením mezi severem a jihem.

Také báňský průmysl hrál ve středověku velkou roli. Zlato a stříbro bylo těženo ve výšce kolem 3 000 metrů nad mořem. Kolem roku 1600 se ale člověk báňského průmyslu v takovýchto velkých výškách vzdal. V roce 1763 byl znovu obnoven, ale v roce 1863 byl s konečnou platností pozastaven.

Význam získalo místo teprve stavbou Grosslocknerské vysokohorské silnice v letech 1930 - 1935. Vedle velkého dopravně - technického významu měla tato silnice také význam jako opatření pro vytváření pracovních míst během světové hospodářské krize.

Lázeňské místo Fusch se svými radioaktivními léčivými prameny bylo kdysi dávno v minulosti po lázeňském místě Bad Gastein nejznámějšími lázněmi v Salcbursku. Už v první polovině 19. století přijížděli mnohé známé osobnosti na léčebnou kúru do tohoto lázeňského místa, kterě během 2. světové války bohužel zaniklo.

K pamětihodnostem obce patří kostel sv. Wolfganga, který byl postaven kolem roku 1400. Několikrát v průběhu staletí poškodily tento kostel se 2 věžemi laviny tak silně, že hrozil zřícením. Ke konci 20. století následovalo restaurování tohoto kulturně a historicky drahocenného stavebního díla.

Nejstarším kostelem je ale kostel dvou svatých - Ägydia a Martina, který byl postaven v roce 1344. Dnešní stavba byla dotvořena v letech 1971 a 1972. Stará, raně gotická věž nese sedlovou střechu a stupňovitý štít.

Obzvláště doporučeníhodná je návštěva výstavního podniku pily s názvem "Mühlauersäge". V areálu jedné staré pily se nyní nachází muzeum, které zprostředkovává přehled o dřevu jako materiálu, od jeho vzniku v lese až po zpracování předmětů jakéhokoliv druhu. Také ještě ovšem pokračuje běžný provoz pily, který si rovněž můžete prohlédnout.

Fusch - kostel sv. Wolfganga
Pila Mühlauersäge

Místo

Fusch an der Glocknerstrasse 47° 13' 37.344" N, 12° 49' 31.8684" E
Location

Zell am See na FB