Jste zde

Domů » Bruck

Bruck a aktivity

Obec Bruck an der Glocknerstrasse

Obec Bruck an der Grossglocknerstrasse, jak zní její celý název, je místem v okrese Zell am See, ve spolkové zemi Salcbursko. Leží na severní příjezdové cestě Grossglocknerské silnice v provincii Pinzgau, v nadmořské výšce 756 metrů.

Městečko má kolem 4400 obyvatel a zaujímá plochu 46 km2. Dělí se na 14 místních částí, mezi které patří mimo jiné Brandenau, Fischhorn anebo Gries.

Obec byla osídlena již v době bronzové, Illyrové, Keltové a Římané zde žili ještě předtím než do oblasti přišli Bavoři. První písemná zmínka pochází z roku 1227.

Svůj jmenný přívlastek obdrželo toto místo v roce 1935 po dokončení silnice na vrchol Grossglockner. V roce 1976 dostal Bruck an der Grossglocknerstrasse také svůj znak, který zobrazuje zelenou horu s mostem a řeku pod nimi.

V místě najdou turisté širokou nabídku volnočasových aktivit. Ta sahá od pěších procházek, chození po horách a plavání v létě až po lyžování, sáňkování a běhání na lyžích v zimě. Cestovní ruch tu opravdu "kvete" po celý rok. Lázně Schlossbad nabízejí vodní zábavu a to nejen pro starší generaci, ale i těm nejmenším.

Zeller See, jezero s jakostí pitné vody, nabízí turistům nejenom koupání, ale také surfování, potápění anebo jízdu na vodních lyžích. Nejvyšší hora v Rakousku, Grossglockner, zase láká k horským výstupům a k pěším túrám.

Ten, kdo nechce chodit pěšky nebo si to nahoru vyšlápnout na horském kole, může zdolat nejvyšší horu pohodlně autem. Mohutná vyvýšenina nabízí dech beroucí pohled na ledovcový masív.

Stejně tak je i hora Kitzsteinhorn rájem turistů. Celá lyžařská oblast Kitzsteinhorn - Kaprun nabízí báječné sněhové podmínky pro spokojenou zimní dovolenou.

Vedle Grossglockneru jsou známými výletními cíly Krimmlské vodopády, projekt elektrárny v Taurách Glockner Kaprun, Lichtenštejnská soutěska, železnice Pinzgau, soutěska Siegmunda Thuna, muzeum dopravních prostředků anebo ledový svět Eisriesenwelt.

Geografie: 

Místo

Bruck an der Grossglocknerstrasse 47° 17' 8.4516" N, 12° 49' 26.3748" E
Location

Zell am See na FB